Sega chokladmuffins med marshmallowtäcke
10 portioner
Ingredienser
100g smör eller margarin
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
En näve grovhackade valnötter (kan uteslutas)
Minimarshmallows
Gör så här:
Smält smöret och blanda med övriga ingredienser förutom marshmallows. Fördela i 10 stora muffinsformar och grädda längst ner i ugnen i 200 grader cirka 15 minuter. Lägg en hög marsmallows på varje muffin och ställ in i ugnen högst upp någon minut tills marshmallowsen sväller och får lite färg. Låt svalna något.
Tips: Om ni vill ha dem lite högre och större så tillsätt en tesked bakpulver.

/ Emelie
Grillad oxfilé med gräddkokt potatis
De här recept är ett riktigt bra recept, det blir supergott och uppläggningen blir som på resturang! Om man lyckas med allt vill säga är lite trix, men klarar jag det så fixar ni nog det också!
Detta är för 4 personer.
Ingredienser
180 g oxfilé per person
4 st tunnbröd
10 st potatisar
3 msk dijonsenap
2 msk grönpeppar
6 dl grädde
salt
peppar
4 dl kalvbuljong, färdigutspädd
7 cl calvados
4 st champinjoner
2 st schalottenlökar
1 msk smör
1 st äpple, fast och syrligt
1 ask ruccolasallad
Gör så här
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Skala potatisen och skär i 1-2 centimeter stora kuber, lägg i vatten med citron så att de inte mörknar.
3. Häll upp grädden i en kastrull. Tillsätt dijonsenap och grönpeppar. Koka upp grädden och smaksätt med salt.
4. Tillsätt potatisen, lägg i så pass mycket att grädden fortfarande täcker potatisen. Koka nu på svag värme så att det inte bränner fast, cirka 20 minuter.(Känn med potatissticka).
5. Stycka upp oxfilén i lämpligt stora bitar, eller be om hjälp i butiken när du köper köttet. Salta, peppra och olja den ena sidan.
6. Värm på köttbitarna ordentligt i grill- eller stekpanna. Lägg bitarna med den kryddade sidan neråt först, krydda den andra under tiden i pannan. Grilla/stek varje sida cirka 2-3 minuter.
7. Lägg upp bitarna på en plåt och baka dem i ugn på 180 grader i cirka 15 minuter, beroende på hur man vill ha köttet.
8. Olja in en tom konservburk, till exempel en sådan man köper sparris i. Rulla tunnbrödet runt konserven och lägg på en oljad plåt med skarven nedåt.
9. Baka i ugn på cirka 180-200 grader. Passa dem noga - det går ganska fort, cirka 3 minuter.
10. När de fått en gyllenbrun färg tar du ut dem och bänder försiktigt av det cylinderformade brödet från konserven. Lägg att svalna och stelna. Detta kan du göra flera timmar innan ni ska äta, eller dagen innan.
11. Skala och skiva äpplet. Grilla det i en varm stekpanna med lite smör.
12. Skär ner champinjoner och lök i mindre bitar. Fräs dem i en kastrull med lite smör.
13. Tillsätt kalvbuljong och lite calvados. Koka ihop i cirka 20 minuter på svag värme. Smaka av med salt och runda av med en klick smör.
14. Ställ tunnbrödstornet på tallriken och fyll sen upp med den gräddkokta potatisen. Lägg upp oxfilén och de grillade äppelskivorna och servera med calvadosskyn.
Tips: Om ni inte har calvados så går det bra med t.ex vanlig whiskey.
När det är klart ska det alltså se ut så här
/ Emelie
Reportage
Vår blogg liksom, jag trodde inte ens att någon läste den förutom mamma och Renée som är vår handledare i projektarbetet.
Update.
Okey, några fler var det visst :)
Glutenfria lussebullar
75 g smör eller margarin
2 dl mjölk
1 pkt jäst (50 g)
1 dl kesella
1 dl socker
1 ägg
0,5 g saffran
1 krm salt
1 pkt mix (spara 1½ dl till utbakningen)
Gör såhär:
Smält fettet, häll på mjölken och låt det ble ljummet dvs, ca 37 grader. Rör ut jästen i degspadet (mjölken och smöret), tillsätt kesella, socker, ägg, saffran och salt. Arbeta in mjölmixen och spara 1½ dl till utbakning. Låt degen jäsa övertäckt i ungefär 30 minuter. Arbeta ihop degen, dela den i 20 bitar och baka ut till lussebullar, lägg dem på plåten och tryck ner russin i dem och täck sedan över plåten med en kökshandduk i 30 minuter. Knäck ett ägg i ett glas och rör runt med en gaffel, sked eller liknande och pensla sedan det uppvispade ägget på lussebullarna. Grädda i ugnen, 250 grader i ca fem minuter.
Detta recept är jättebra, det är dessutom gott. Skillnanden är väldigt liten om den ens är någon skillnad mellan dessa glutenfria och de vanliga. Det enda jag kan tycka är att de glutenfria är torrare, fast det brukar tyvärr alltid vara så att de flesta bakverk som är mjuka brukar vara torra.

/ Linnea
Glutenfria pepparkakor
1 dl Socker
3/4 dl mörk sirap
1 msk kanel
2 tsk ingefära
1½ tsk kryddnejlikor
1 tsk Kardemumma
2 ägg
7 dl mix + ca 1 dl till utbakning
Gör såhär:
Smält fettet och tillsätt socker, sirap, kryddor och låt det svalna. Blanda sedan ner ägg och den glutenfria mjölmixen. Låt degen vila i kylskåp över natten. Kavla ut och forma pepparkakorna i de formar du själv önskar. Grädda pepparkakorna i ugnen i 200 grader i ca fem minuter.
Personligen tyckte jag inte särskilt bra om de här pepparkakorna, men min bror som också är glutenallergisk älskar dem så då finns det nog fler där ute som kan tänkas tycka om dem :)

/ Linnea