Asiatisk nudelkyckling

4 portioner
20 minuter

400g kycklingbröstfilé eller kycklinglårfilé
0,5 dl solros olja
1 tsk sesamolja
0,5 röd chili
3 cm ingefära
1 vitlöksklyfta
1 huvud broccoli
1 röd paprika
ev soja
200g äggnudlar
1 dl osaltade cashewnötter

Gör såhär:
Skär kycklingen i bitar. Hetta upp oljorna i en wok eller stekpanna. Kärna ur och hacka chilin, skala och riv ingefäran, skala och hacka vitlöken fint. Fräs chili, ingefära, vitlök och kyckling i pannan på stark värme. Stek klart på svagare värme i ca 10 minuter.

Medan kycklingen steks, ansa broccolin och skär den i små bitar eller strimlor. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar eller strimlor. Lägg i broccolin och paprikan i pannan de sista 3-4 minuterna med lock på. Smaksätt ev med soja.

Koka nudlarna enligt förpackningens anvisningar. Rosta cashewnötter i en torr stekpanna, hacka dem ev och häll över nudelkycklingen. Vänd ner nudlarna med kycklingen och servera genast.


Bild lånad från coop.se

/linnea

Pad Thai

Det här är en av mina favorit maträtter nu, de är en thailändsk maträtt som smakar lika gott som köpt thaimat eller om inte dubbelt så bättre. Men innan nu börjar laga denna mat så kika in mitt tips, blir mycket godare!

Ingredienser

1 vitlöksklyfta
1gul lök
1 morot
1 msk olja
1 dl majs eller broccolibuketter
1 L vatten
2 krm salt
100 g äggnudlar eller glasnudlar
1 tsk socker
1-2 msk pressad citron
1-2 tsk vinäger
1-2 tsk soja

Ev 1 uppvisat ägg
Ev 1 msk jordnötter

1. Skala och hacka vitlöken och löken

2. Skala och skär moroten i tunna slantar.

3. Hetta upp oljan i en stekpanna eller wok och fräs löken, moroten och majsen eller broccolin på låg värme.

4. koka upp 1L vatten i en kastrull och tillsätt 2 km salt.

5. Lägg nudlarna och lyft av kastrullen från platten. Låt stå under lock 4 min, rör om försiktigt med en trägaffel.

6. Häll av vattnet genom sil eller durkslag, låt stå med lock på.

7. Tillsätt socker, citronsaft, vinäger och salt i grönsaksröran.

9. Smaka av med soja.

Tips!

Något som bli ännu godare är att steka med grillad kyckling och blanda ihop grönsaker och nudlar tillsammans tillsätt sen ett ägg i röran.  Så har vi alltid gjort då vi ätit detta, de blir mycket godare! Ännu ett tips är när du blandat ihop allt att du då tillsätter sojan. Blir super gott!

Lycka till!

/ Emelie

Semlor

Ca 14 st

50 gr jäst
50 gr margarin
3 dl mjölk
1 dl kesella eller keso
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1/2 tsk hjorthornssalt
9-10 dl vetemjöl

Pensling
ägg

1. Smula ner jästen i en degbuknde

2. Smält margarinet och tillsätt mjölken till ca 37 grader så att den blir ljummen.

3. Häll i smöret/mjölk blandning över jästen och rör till den är upplöst.

4. Tillsätt kesella eller keso, salt, socker och ägg. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet. Rör ner det.

5. Tillsätt det mesta av mjölet. Arbeta in det med maskin eller för hand tills degen släpper bunkens kanter.

6. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.

7. ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Knåda in resten av mjölet. Rulla ut degen till rulle och dela i 14 delar.

8. Forma degbitarna till runda släta bullar och lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper.

9. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

10. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader ca 8 min. I varmluftsugn i 200 grader, ca 10 min.

11. Låt bullarna kallna under bakduk på galler.



Så här ser de ut när de är färdiga!

/ Emelie


Lime- och kokospaj med maräng

Ingredienser:

Pajbotten
ca 12 digistivekex (eller glutenfria digistivekex för att få den glutenfri, använd dock fler kex då pga. att kexen är mindre än de "vanliga")
75 g smält smör

Cream cheese- fyllning:
250 g cream cheese
1/2 dl färskpressad lime
1/2 dl strösocker
2 msk vetemjöl (eller glutenfritt mjöl)
1 tsk vaniljsocker
1/2 kryddmått salt
2 ägg

Kokosfyllning
5 äggulor
1 dl kokosmjölk
1 dl kondenserad mjölk
1 msk rivet limeskal
1 dl färskpressad lime

Maräng
4 äggvitor
2 dl strösocker
1/2 tsk ättikssprit

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Kör digestivekex och smör i en matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en bakform med löstagbara kanter och kyl medan fyllningen görs.

Vispa ihop cream cheese, lime saft och socker. tillsätt vetemjöl, vaniljsocker och salt och blanda till en slät smet. Rör ner äggen, ett i taget. Häll ner smeten i pajskalet och grädda i 20 minuter.

Vispa äggulor till en porös smet. Vispa sedan i kokosmjölk, kondenserad mjölk, limeskal och limesaft.

Ta ut pajen ur ugnen och häll försiktigt i kokosfyllningen. Grädda i 15 minuter.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt socker matskedsvid och ättiksspriten under kraftig vispning till fast marängsmet.

Bred ut marängen över pajen och grädda i ugnen i 10-15 minuter till ellere tills ytan fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna före servering. 



Glömde knäppa kort på min egen paj. Så har lånat denna från google.

/Linnéa


Mousse

Dumlemousse

175 g mörk blockchoklad

1 påse dumle

4 äggulor

3 msk socker

1 krm salt

4 dl grädde

Gör så här:

Grovhacka blockchokladen och dumlen och smält allthiop i ett vattenbad.

Vispa äggulorna, socker och salt fluffigt, blanda i chokladen, låt svalna.

Vispa grädden styv och häll i chokladsmeten, blanda runt.

Lägg upp i små glas, garnera med en gräddklick eller hackad dumle.

Ställ in i kylen.



/ Emelie


Chessecake

Chessecake

 

4 st ägg

2 dl strösocker

400g philadelphiaost

2 tsk vaniljsocker

4 dl vispgrädde eller mellangrädde

6 st digestivkex eller pepparkaka

 

Gör så här:

 

8-10 port

 

1. Smula digestivekex i botten på formarna.

2. Skilj på äggulor och vitor och lägg dem i var sin skål.

3. Vispa äggulorna med sockret. Mosa osten och blanda ner den jämte vaniljsockret.

4. Vispa grädden i en tredje skål och rör försiktigt ner den i äggostblandningen.

5. Vispa till sist äggvitorna till hårt shum och vänd ännu försiktigare ner dem så att inte luften går ur smeten.

6. Fördela smeten i formarna. Smula evetuellt ytterligare keex över, täck med gladpack och ställ in i frysen minst 3 timmar innan servering.

 

Servera chesscaken i tårtbitar med färska jordgubbar eller bär.


/ Emelie


Flygande Jacob

6 portioner

2 grillade kycklingar eller 1 kg kycklingfiléer
2 bananer
3 dl vispgrädde
2 dl chilisås
1 pkt bacon
1 liten påse salta jordnötter

Sätt ugnen på 225 grader. Ta bort skinn och ben från kycklingarna och skär köttet i bitar. Fördela dem i en smord ungssäker form. Skala och skiva bananerna och fördela dem över köttet. Vispa grädden och blanda ner chilisåsen. Bred blandningen över kyckling/bananer. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter.

Skär bacon i strimlor och fräs dem knapriga. Strö bacon och salta jordnötter över den färdiga rätten och servera tillsammans med ris och grönsaker eller blandad sallad.



/Linnea

Kokostoscakaka

Tid 1 timme

Kakan:
4 ägg
6 dl socker
8 msk kakao
2 krm salt
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl (för glutenfria; byt ut mjölet till fin glutenfri mjölmix)
180 g smält avsvalnat smör

Glasyr:
1 påse (200g) kokosflingor
1 dl ljussirap
2 dl socker
1,5 dl grädde
75 g smör

Gör såhär:
Sätt på ugnen på 200° C. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda sedan i kakao, salt, vaniljsocker och vetemjöl i äggsmeten. Blanda sist i det avsvalnade smöret (ej kallt!).

Bred ut kakan på en långpanna med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 15 minuter. Gör glasyren under tiden i en kastrull. Blanda kokos, sirap, socker, grädde och smör i kastrullen och låt sjuda (bubbla lätt) i ca 5 minuter.

När kakan är klar i ugnen bred på glasyren och grädda i ytterligare 10 minuter i ugnen.

När kakan svalnat skär den i fyrkanter.




/Linnéa

RSS 2.0