Glutenfria lussebullar
Ca 20 st
75 g smör eller margarin
2 dl mjölk
1 pkt jäst (50 g)
1 dl kesella
1 dl socker
1 ägg
0,5 g saffran
1 krm salt
1 pkt mix (spara 1½ dl till utbakningen)
Gör såhär:
Smält fettet, häll på mjölken och låt det ble ljummet dvs, ca 37 grader. Rör ut jästen i degspadet (mjölken och smöret), tillsätt kesella, socker, ägg, saffran och salt. Arbeta in mjölmixen och spara 1½ dl till utbakning. Låt degen jäsa övertäckt i ungefär 30 minuter. Arbeta ihop degen, dela den i 20 bitar och baka ut till lussebullar, lägg dem på plåten och tryck ner russin i dem och täck sedan över plåten med en kökshandduk i 30 minuter. Knäck ett ägg i ett glas och rör runt med en gaffel, sked eller liknande och pensla sedan det uppvispade ägget på lussebullarna. Grädda i ugnen, 250 grader i ca fem minuter.
Detta recept är jättebra, det är dessutom gott. Skillnanden är väldigt liten om den ens är någon skillnad mellan dessa glutenfria och de vanliga. Det enda jag kan tycka är att de glutenfria är torrare, fast det brukar tyvärr alltid vara så att de flesta bakverk som är mjuka brukar vara torra.

/ Linnea
75 g smör eller margarin
2 dl mjölk
1 pkt jäst (50 g)
1 dl kesella
1 dl socker
1 ägg
0,5 g saffran
1 krm salt
1 pkt mix (spara 1½ dl till utbakningen)
Gör såhär:
Smält fettet, häll på mjölken och låt det ble ljummet dvs, ca 37 grader. Rör ut jästen i degspadet (mjölken och smöret), tillsätt kesella, socker, ägg, saffran och salt. Arbeta in mjölmixen och spara 1½ dl till utbakning. Låt degen jäsa övertäckt i ungefär 30 minuter. Arbeta ihop degen, dela den i 20 bitar och baka ut till lussebullar, lägg dem på plåten och tryck ner russin i dem och täck sedan över plåten med en kökshandduk i 30 minuter. Knäck ett ägg i ett glas och rör runt med en gaffel, sked eller liknande och pensla sedan det uppvispade ägget på lussebullarna. Grädda i ugnen, 250 grader i ca fem minuter.
Detta recept är jättebra, det är dessutom gott. Skillnanden är väldigt liten om den ens är någon skillnad mellan dessa glutenfria och de vanliga. Det enda jag kan tycka är att de glutenfria är torrare, fast det brukar tyvärr alltid vara så att de flesta bakverk som är mjuka brukar vara torra.

/ Linnea
Kommentarer
Trackback